fredag 21. desember 2012

"Total make-over stabbur": Fra musefestlokale til jomfrubur

2. og 3. etasje på stabburet på Hegstad har vært ubrukt siden svigerfar bygde nye korntørker på låven på 70-tallet. Gamle kornbinger med bygg- og havrerester har gjort stabburet til en drømmeplass for mus (og pus). Vi så et potensiale for en triveligere bruk, så i høst satte vi i gang med opprydningsarbeid. Industristøvsuger og støvmasker ble innkjøpt og arbeidet påbegynt. 

2. etasje besto av to kornbinger, delvis fylt med rester av bygg fra 60-tallet.
Binge 1.

Binge nummer 2. 

3. etasje

I 3. etasje befant det seg en blanding av gamle ting fra gården som seletøy, (tre)sko, kjelker, melkespann, separatorer og mengder av gamle ski og staver som vi såklart skal ta vare på. Samtidig var det også gamle materialer, gamle ledninger, takrennenedløp og mange gamle motorer. Halve etasjen var fylt med ca 10-15 cm med 40 år gammel havre. Alt i "skjønn" forening... Oppunder taket hang resten av panelen som ble brukt når de pussa opp på kåret på 60-tallet.Papirsekk, spade og støvmaske trengtes når kornet skulle ut.
Etter bruk av spade, industristøvsuger og malingsskrape så 3. etasje sånn ut.

Under alt kornet kom det fram et fint tregulv, noe som ble en stor motivasjon i arbeidet mot slutten! 

Det gjenstår litt rydding enda...


Så kom det en stor gjeng med jenter på besøk på husmorhelg, og da ble det jaggumeg vei i vellinga! De sto på som helter! 
Hilde i godt driv,  her har veggen mellom tørkene i 2. etasje gitt opp...
Siden vi var 11 stykker ville det blitt trangt på stabburet, så Olav Einar tok med seg halve gjengen på låven og starta å rydde det som forhåpentligvis skal bli festlokalet når vi skal ha storfæst til sommeren...

Lag to er godt i gang på låven! Mye materialer skulle sorteres.Tørkene forsvant i rekordfart og plutselig var tørkegulvet borte også! 
Og hva viste seg under gulvet i tørka? Mer korn! Så da var det bare å finne fram maska og spaden for å få ut enda mer korn. Under kornet var det spikra på papp, før det ordentlige tregulvet endelig kom til syne...

En stooor henger med plank! 

I sving med brekkjernet!

Det sjaues plank på låven. 
 Den beste planken ble ble tatt vare på og fikk rykke opp et hakk til tredje etasje på låven.

Etter at det var gjennomført elleve dagsverk så det sånn ut på låven og stabburet. Vi er imponert! 

Låven uten det meste av materialene. Et rom stort nok til mange middagsgjester!

Og her skal det vel være mulig å få plass til noen overnattingsgjester?

Ferdig! Flott tredje etasje på buret! 
Så jeg siterer min kjære venninne Ingunn: "And never, ever underestimate the power of a good dugnadsteam!" (Første del av sistatet, og grunnen til å komme med utsagnet var følgende: "Never underestimate the vedlikeholdsbehov on a 25 meters long and 250 years old Trønderlån.")

Så til alle dere som var med å bidro denne helga: TUSEN TAKK! 

Ingen kommentarer: